"Het nieuwe museum ‘Liberation Garden’, dat geopend wordt in 2021,
neemt je mee in een spannend en meeslepend verhaal."

Bevrijdingsweekend ‘Splendid’

Van 12 tot 14 september, in het officiële ‘bevrijdingsweekend’, zullen naast De Grote Rappèl ² nog een aantal andere evenementen plaatsvinden in Leopoldsburg.

 

Zo wordt er een kampplaats georganiseerd voor een grote re-enactment van Operatie Market Garden, met een colonne historische militaire voertuigen die de route van het grondoffensief volgt, over Lommel, Eindhoven, Veghel richting Nijmegen-Arnhem. Dit kampement, dat de capaciteit moet hebben om 600 militaire voertuigen te stationeren, wordt door de gemeente georganiseerd op het militair domein. Er worden voorzieningen opgezet voor een 1000-tal re-enacters. Vanaf donderdag 12 september komen de historische voertuigen aan in Leopoldsburg. Die avond worden alle deelnemers uitgenodigd om naar de avant-première van ‘De Grote Rappèl ²’ te komen kijken. 

In het kader van dit kampement worden vanaf vrijdag 13 september ook een aantal bijkomende activiteiten georganiseerd voor het grote publiek.

  • Op vrijdag wordt om 10.30 uur een grote herdenkingsplechtigheid georganiseerd op het marktplein van Leopoldsburg, in samenwerking met Defensie. Defensie Hiervoor worden alle leerlingen van de scholen van Leopoldsburg uitgenodigd, die op voorhand over de Bevrijding zullen leren.
  • Op vrijdagavond wordt op het marktplein een groot ‘Liberty Ball’ georganiseerd voor de re-enacters en de inwoners van Leopoldsburg. Dit bal zal volledig in het teken staan van de Bevrijding, met dans en muziek uit de tijd van toen. Alle acteurs van De Grote Rappèl ² zullen hier als acteurs figureren, om de beleving voor de bezoekers nog te verhogen.
  • Op zaterdagvoormiddag zal de colonne vertrekken richting Lommel. Dit moet een echt volksfeest worden, waar heel de bevolking uitgenodigd wordt om langs de weg te gaan staan de voertuigen uit te zwaaien met vlaggetjes.
  • Aansluitend hierbij zal ook het War Heritage Institute van Defensie een verplaatsing van een colonne voertuigen organiseren, die de bevrijding van België volgen. Hoewel dit een aparte organisatie is, zal deze colonne op 12 september eindigen in Leopoldsburg, waar ze aansluiten bij het startkamp in Leopoldsburg. Op die manier wordt heel Leopoldsburg gedurende het Bevrijdingsweekend ondergedompeld in de sfeer van de Bevrijding.

Meer info: www.degroterappel.be

Vorige

Volgende