Liberation Garden

FAQ

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een bezoek?

Een bezoek duurt, op een rustig tempo, gemiddeld 2 uur. Als je alles wilt bekijken, doen en beluisteren ben je gemakkelijk 2,5 uur bezig.

Is Liberation Garden geschikt voor kinderen?

Absoluut! Het hele museum is uitgebouwd rond beleving en is een ideale uitstap voor het hele gezin. Voor kinderen tussen 8 en 12 is een kinderlijn beschikbaar, waar ze allerlei spannende doe-opdrachten mogen uitvoeren en info krijgen op kindermaat. De audiogids voor kinderen is ingesproken door actrice en presentatrice Ella Leyers. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen de volwassenenlijn volgen, maar kunnen ook de doe-opdrachten uitvoeren.

Is Liberation Garden gemakkelijk te bereiken?

Leopoldsburg is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en met de auto. Het treinstation ligt op 10 minuten wandelafstand van Liberation Garden.

Parkeren

In de nabije omgeving van Liberation Garden is voldoende parkeerplaats. Parkeren doe je best in de Koningin Louisa-Marialaan of in de Merkemlaan. De parkeerplaatsen voor het museum zijn voorbehouden aan mensen met een beperking. Bekijk hier ook de bereikbaarheid en parkeren.

Bussen

Voor de ingang van Liberation Garden is een veilige drop-off zone.

Fietsen

Aan de ingang van de site is een overdekte fietsparking.

Kan ik ter plaatse tickets kopen?

Dat kan, maar om lange wachttijden of een onnodige verplaatsing te vermijden, raden we je toch graag aan om op voorhand je ticket(s) online aan te kopen. Ter plaatse kan dat aan het onthaal, maar indien een of meerdere tijdsloten uitverkocht zijn, zal je dus even geduld moeten hebben.

Hoeveel tickets kan ik tegelijkertijd bestellen?

Je mag zoveel tickets bestellen als je maar wilt.

Kan ik mijn ticket of groepsbezoek annuleren? Krijg ik dan mijn geld terug?

Tickets kunnen niet worden geannuleerd en worden ook niet terugbetaald. Het is wel mogelijk om je ticket om te boeken naar een andere datum of een ander tijdstip. Dit geldt zowel voor individuele tickets als groepsboekingen.

Om je individueel ticket om te boeken, neem je contact op via contact@liberationgarden.be
Je kunt je ticket omboeken tot het beginmoment van je bezoek. Wil je iets wijzigen aan je groepsbezoek? De datum en samenstelling van je groepsbezoek kan tot 14 dagen voor het museumbezoek gewijzigd worden.

Moet ik nog rekening houden met extra kosten bovenop de ticketprijs?

Nee. Alles zit in de ticketprijs inbegrepen. Er worden geen extra kosten aangerekend

Hoe kan ik mijn ticket(s) betalen?

Online kan je betalen met je bankkaart. Als je tickets koopt aan het onthaal is dat ook bij voorkeur met de bankkaart.

Kom ik in aanmerking voor een korting?

Hier vind je onze tarieven.

Kan ik zonder gids het museum bezoeken?

Je kan Liberation Garden ook zonder gids bezoeken. Bij aanvang van je bezoek ontvang je een gratis audiogids die je doorheen de expo begeleidt. Indien gewenst kun je je eigen oortjes gebruiken, zolang deze bedraad zijn en geen bluetooth-verbinding vereisen. Dit zorgt voor een optimale luisterervaring tijdens je bezoek. Na afloop plaats je de audiogids in het daarvoor bestemde vak in onze museumshop.

Hoe boek ik een gids?

Klik hier 

Is er een vestiaire/lockers?

In het inkomgebouw zijn er gratis lockers om spullen in op te bergen.
De lockers werken met stukken van 0,50 en van 1.

Zijn er toiletten?

Ja, zowel op de benedenverdieping als op de eerste etage zijn er toiletten voorzien. Op het gelijkvloers bevinden zich de toiletten voor personen met een handicap.

Is er een museumshop?

Ja, aan de ingang is er een museumshop waar je leuke spullen kunt kopen.

Kan ik iets eten of drinken in (de buurt van) het museum?

Je kunt iets drinken/eten in de horeca bij het museum of je kunt de horeca in de gemeente verkennen. Vraag meer info aan de balie.

Iets verloren/vergeten in het museum?

Verloren voorwerpen worden bewaard bij de balie. Bel naar +32 11 29 38 00 of mail naar contact@liberationgarden.be

Waar kan ik me aanmelden als vrijwilliger?

Liberation Garden is altijd op zoek naar fijne vrijwilligers. Bel naar +32 11 29 38 00 of mail naar contact@liberationgarden.be voor meer info.

Wanneer ontvang ik mijn tickets als ik last minute reserveer?

Je ontvangt je tickets vijf minuten nadat je je bestelling geplaatst hebt in je mailbox. Vergeet zeker niet je spam-folder te controleren.

Wanneer krijg je groepskorting?

Vanaf 10 personen vorm je een groep en krijg je groepskorting.

Kan ik als begeleider van een scholengroep het museum gratis bezoeken?

Per 15 leerlingen mag 1 begeleider gratis mee.

krijg ik korting met een lerarenkaart?

Met jouw lerarenkaart kost een bezoek € 7,50.

Hoe kan ik het museum steunen?

Koop een Liberation Pas, doe een financiële bijdrage of neem ons museum op in je testament. Dat kan zowel als particulier en als bedrijf. Voor meer info, bel naar +32 11 29 38 00 of mail ons.

Kan een buggy of rollator veilig opgeborgen worden tijdens mijn museumbezoek?

Ja dat kan. Een buggy of rollator kan je met een gerust hart achterlaten bij de balie.

Zijn huisdieren toegelaten?

Huisdieren zijn niet toegelaten in Liberation Garden. Heb je een assistentiehond? Die mag jou uiteraard wel vergezellen in ons museum.

Is er gratis WiFi aanwezig?

Je kunt in het museum verbinden met een gratis WiFi-netwerk.

Kan ik een audiogids huren?

Je krijgt een audiogids bij de start van je bezoek. Indien gewenst kun je je eigen oortjes gebruiken, zolang deze bedraad zijn en geen bluetooth-verbinding vereisen. Dit zorgt voor een optimale luisterervaring tijdens je bezoek. Het gebruik van onze audiogids is gratis. Aan het einde van je bezoek plaats je de audiogids in het daarvoor bestemde vak in onze museumshop.

Liberation Garden

Wat is liberation garden

Een spannend en leerrijk museum, voor de hele familie

Liberation Garden is spannend, avontuurlijk, speels en kindvriendelijk. Maar ook educatief, relevant en belangrijk. Voor kinderen tussen 8 en 12 is een bezoek aan Liberation Garden een bijzonder avontuur. Speciaal voor hen is er een interactieve kinderlijn uitgewerkt, waar ze allerlei spannende doe-opdrachten mogen uitvoeren en info krijgen op kindermaat. De audiogids voor kinderen is ingesproken door actrice en presentatrice Ella Leyers.

Een museum waar je nieuwe dingen ontdekt over WO II

In Liberation Garden ontdek je  een stuk ‘vergeten’ geschiedenis die ook de doorwinterde WO II-kenner nog kan verrassen. Via de audiogids krijg je gedurende heel de expo tekst en uitleg van de gerenommeerde WO II-historicus Prof. Dr. Peter Schrijvers, de curator van het museum.

Een belangrijke plek, waar de herinnering aan WO II overgebracht wordt aan nieuwe generaties 

Liberation Garden gaat over morele waarden en mensenrechten, over vrijheid en democratie, over leven en dood in oorlogstijd. Het museum biedt geen vastomlijnde boodschappen of antwoorden, maar daagt de bezoekers uit om hun eigen opvattingen te toetsen aan wat aangereikt wordt. Het laat zien dat geschiedenis nooit zomaar een zwart-wit verhaal is, maar een complex verhaal vol schakeringen en nuances, vol grijstinten.

Geen traditioneel militair museum

De aandacht van Liberation Garden gaat naar gewone mensen en hun verhalen. Je wordt helemaal ondergedompeld in het verhaal: niet zoals bij een boek, game of film, maar op de plek waar het allemaal echt gebeurd is. Verwacht geen eindeloze uitstalling van wapens en uniformen, maar ontdek een weloverwogen collectie van objecten, waar sterke verhalen en diepe emoties aan vasthangen. Liberation Garden is een intiem museum, compact en boordevol beleving.

Méér dan enkel een museum

Niet omdat een museumbezoek niet genoeg zou zijn, maar omdat je in de buurt ook fijn kunt wandelen en fietsen. De ruime omgeving van Liberation Garden staat bekend als de ‘Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog’ en ligt bezaaid met WO II-erfgoed en indrukwekkende begraafplaatsen.

Een plek met een groot lokaal draagvlak

Liberation Garden draait grotendeels op vrijwilligers uit de lokale gemeenschap. Spreek hen tijdens je bezoek gerust aan, ze geven met plezier meer uitleg en vertellen je over hun eigen ervaringen.

Een gemeente die geschiedenis ademt

Zonder het soldatenkamp had Leopoldsburg nooit bestaan. Meer dan een miljoen miliciens hebben ooit in Leopoldsburg hun legerdienst vervuld. Ze maakten van Leopoldsburg een bruisende en zelfs beruchte plek, met een uitbundig uitgaansleven – ‘1 café voor elke dag van het jaar’. De burgers leefden van de soldaten en de soldaten bepaalden het uitzicht van de gemeente. De geschiedenis van garnizoensstad Leopoldsburg wordt vooral buiten het museum tot leven gebracht, in de vorm van belevingswandelingen, avontuurlijke activiteiten en een nog altijd bruisende horeca.