Liberation Garden

‘Onder de radar’ zoekt naar sporen van WO II

Maandag 14 september vonden er opnames plaats op de Britse militaire begraafplaats. Deze kaderen in het project ‘Onder de radar’ van het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed. Dat project gaat in onze provincie op zoek naar de sporen die WO II nagelaten heeft en vooral ook naar de verhalen die achter deze sporen schuilgaan.

Wat vooraf ging…

In 2019 ontdekte het team van Wouter Gheyle, Universiteit Gent, een unieke reeks luchtfoto’s uit WO II in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA). 810 Duitse en Amerikaanse luchtfoto’s werden zorgvuldig gedigitaliseerd en gegeorefereerd. Samen dekken de foto’s het volledige Limburgse grondgebied en geven ze een beeld van de provincie in haar toenmalige vorm.

Zoek mee naar sporen uit WO II 

WO II liet heel wat sporen na in Limburg. Soms zichtbaar, vaak verborgen.

Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) start met een nieuw participatief project. En daarvoor rekent het ook op jou! Duik mee onder de radar en speur naar bunkers, loopgraven, vliegvelden, noodbruggen, schuiloorden, … Allemaal overblijfselen in het Limburg van vandaag. 

Ken je zelf een relict of een overblijfsel, uit WO II? Heb je een origineel verhaal over dit relict? Prik het dan vanaf 9 oktober op de kaart of op één van de vele luchtfoto’s. Voeg vervolgens je eigen verhaal, foto’s en filmpjes toe op het platform. Deel je informatie met alle Limburgers. Of struin door de vondsten van anderen en herontdek wat al die tijd onder de radar bleef. Je vindt meer info over het project ‘Onder de radar’ op limburg.be/erfgoedonderderadar

De Britse Militaire begraafplaats ligt met haar 800 graven vlak bij de site waar Liberation Garden binnenkort zal verrijzen.

Vorige

Volgende