Liberation Garden

Minister Jo Brouns kondigt VLAIO-subsidies aan voor project dat handelskern en Liberation Garden met elkaar verbindt

Minister van Economie Jo Brouns bracht vandaag een bezoek aan Liberation Garden, het museum over WO II en de Bevrijding dat in 2023 de deuren zal openen. Hij kondigde aan dat VLAIO subsidies toekent aan de gemeente Leopoldsburg voor het project ‘Beleef Garnizoensstad Leopoldsburg. Spel en verhalen als verbindende wegen in de publieke ruimte’ dat Liberation Garden en de handelskern van Leopoldsburg met elkaar zal verbinden.

In 2021 heeft de gemeente Leopoldsburg een samenwerking afgesloten met het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) om gebruik te kunnen maken van de diensten van ‘De Profploeg’, een team van doorgewinterde experten en innovatieve denkers die een bijdrage kunnen leveren aan meer bedrijvige kernen en bruisende buurten. De gemeente heeft, samen met de Profploeg, een subsidiedossier opgemaakt binnen het subsidieprogramma “Duurzame bereikbaarheid van de kernen” van VLAIO, met als doel om meer dynamiek en koopkracht in de handelskern te brengen: ‘Beleef Garnizoensstad Leopoldsburg. Spel en verhalen als verbindende wegen in de publieke ruimte’.

Vlaams minister van Economie Jo Brouns: ‘De gemeente Leopoldsburg heeft een rijke geschiedenis en ik ben trots dat zij het ambitieuze project heeft uitgewerkt om dit te koppelen aan haar handelskern. Als minister ben ik fier op de ondersteuning die ik met VLAIO en de Profploeg kan bieden, als Limburger ben ik onder de indruk van de visie die het gemeentebestuur aan de dag heeft gelegd om haar geschiedenis zo te verweven in haar heden. Een prachtig initiatief.’

In mei 2023 opent Liberation Garden haar deuren in Leopoldsburg, een nieuw belevingsmuseum over de Tweede Wereldoorlog in de historische garnizoensstad Leopoldsburg, waar sinds 1835 het grootste militaire kamp van het land ligt. Door spel en historische verhalen te introduceren in de publieke ruimte wil Leopoldsburg de handelskern verbinden met het nieuwe museum en het station. Zo kan de lokale middenstand mee profiteren van de verwachte bezoekers. Hiervoor wordt een speelfort-route ontwikkeld tussen het museum en het station, met op verschillende plaatsen speelconstructies voor kinderen. Hierin willen we ook een rolstoeltoegankelijk speeltoestel voorzien. Deze route willen we graag koppelen aan een exporoute, waar volwassenen hun gading vinden, terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Op die manier trekken we bezoekers van het museum naar de kern, maar ook consumenten van omliggende gemeentes, die een leuke attractie aangeboden krijgen in Leopoldsburg. Aansluitend daarbij wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van horecaterrassen en ontharding.

Vorige

Volgende