Liberation Garden

WIE ZIJN WE

Liberation Garden team

Curator: Prof. Dr. Peter Schrijvers
Strategisch directeur: Kristof Borremans
Operationeel directeur: Tom Lantin
Stafmedewerker: Morien Schroyen
Onthaalmedewerkers: Annick Sannen & Lise Heijnen
Fotografen: Sonja Bruggeman, Jo Vanden Bossche, Wim Gombeer

Liberation Garden draait op een 100-tal structurele en evenementenvrijwilligers uit de lokale gemeenschap. Spreek hen tijdens je bezoek gerust aan, ze geven met plezier meer uitleg en vertellen je over hun eigen ervaringen.

Missie & Visie

Wat doen we?

  De missie omschrijft waarvoor we staan en welke de kernwaarden (normen & waarden) van onze organisatie zijn. De Tweede Wereldoorlog was de meest destructieve oorlog die de mensheid ooit gekend heeft, aangewakkerd door extreme, totalitaire ideologieën die de wereld in brand staken. Naar schatting 60 miljoen mensen kwamen om, waarvan ongeveer 40 miljoen burgers. Het was een vernietigingsoorlog, waarin bevolkingsgroepen gestigmatiseerd, vervolgd en op industriële schaal uitgeroeid werden. De collectieve herinnering aan de misdaden van het nationaalsocialisme zorgde na de oorlog in heel wat landen voor een brede maatschappelijke fundering van de democratie.

  Ondertussen leven we in een tijd waarin de laatste ooggetuigen aan het wegvallen zijn en de rechtstreekse link met de Tweede Wereldoorlog grotendeels verdwenen is. Liberation Garden moet er mee voor zorgen dat de herinnering aan WO II een blijvende maatschappelijke verankering krijgt en doorgegeven wordt aan de volgende generaties. Het moet helpen om het verleden relevant te houden voor de generaties van morgen.

  Liberation Garden brengt een belangrijke boodschap, over de prijs van vrede, democratie en vrijheid. Een verhaal dat vandaag actueler is dan ooit. De kernboodschap is dat de democratie en de vrijheid die op het einde van de Tweede Wereldoorlog herwonnen werden nooit vanzelfsprekend zijn.

  Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in de regio kan nergens beter verteld worden dan in Leopoldsburg. Leopoldsburg is een historische garnizoensstad, waar sinds 1835 het grootste legerkamp van België ligt. Die militaire aanwezigheid is bepalend voor de identiteit van de gemeente Leopoldsburg, die zonder het soldatenkamp nooit had bestaan. Leopoldsburg is een spiegel van ruim twee eeuwen Europese geschiedenis, van de onafhankelijkheid van België vlak na de Napoleontische oorlogen tot de Koude Oorlog en de vele nieuwe dreigingen sindsdien, van 9/11 tot het conflict in Oekraïne. Leopoldsburg is een gemeente die leeft op het ritme van oorlog en vrede en daardoor permanent herinnert aan de prijs van vrede, democratie en vrijheid.

  De visie

  Waar willen we naar toe met het project? Wat is de droom voor de toekomst?

   • Liberation Garden brengt de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog op belevingsvolle wijze tot leven.
   • Het doet dit door op een eigenzinnige, multimediale en genuanceerde manier de pakkende verhalen te vertellen van gewone mensen in buitengewone omstandigheden. De beleving is meeslepend, spannend en vaak aangrijpend (maar nooit vrijblijvend).
   • Liberation Garden is geen traditioneel militair museum. Hier gaat het in de eerste plaats over mensen en hun verhalen.
   • Het museum werkt op drie niveaus en richt zich op hoofd, hart en handen. Inhoudelijk is het boeiend, leerrijk en gelaagd (‘hoofd’). De persoonlijke verhalen van mensen nemen je mee in de menselijke kant van het verhaal (‘hart’). Maar je kunt in het museum ook aanraken, ruiken en doen (‘handen’). 
   • Liberation Garden is dynamisch en levendig. Alles wordt tot in het kleinste detail afgestemd op de beleving, het comfort en de behoeften van de bezoekers. Als bezoeker kom je naar Liberation Garden om te ontdekken, te beleven en te genieten: 
    • ontdekken… Liberation Garden is een plek waar je als bezoeker nieuwe dingen ontdekt. Je ontdekt een verhaal dat verrast, ontroert en nieuwe inzichten aanreikt. Maar ook een bijzondere omgeving vol militair erfgoed.
    • beleven… Tijdens je bezoek beleef je een spannend avontuur en stap je in de schoenen van bezetters, verzetsmensen en bevrijders. Je bent zelf een onderdeel van het verhaal. Geen passieve beleving, met de handen op de rug, maar actief en participerend Zo moet je  beschutting zoeken in een schuilkelder tijdens een bombardement, zit je tussen de officieren tijdens de  briefing voor Operatie Market Garden en vlieg je zelfs mee in een heuse Spitfire tijdens de beslissende oversteek van de Rijn, in een waanzinnige VR-beleving. 
    • genieten… In Liberation Garden kom je om te genieten, met het hele gezin. Van de gastvrije, klantvriendelijke ontvangst door lokale en gepassioneerde vrijwilligers. Van het museum en de groene omgeving.
   • Liberation Garden bereikt daarmee een breed en uiteenlopend publiek, gaande van families met kinderen tot erfgoedtoeristen. Voor kinderen wordt een speciale, avontuurlijke kinderroute ontwikkeld.
   • Liberation Garden is niet enkel een museum dat je gezien moet hebben, maar ook een vertrekpunt om de omgeving verder te exploreren, met aantrekkelijke wandel- en fietsroutes langs het unieke militair erfgoed.
   • Liberation Garden wordt uitgebouwd tot een toeristische toegangspoort, waar bezoekers geïnspireerd worden om het ruimere WO II-erfgoed en de 100.000 oorlogsgraven in de ‘Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog’ te ontdekken (naar analogie met de ‘Westhoek’ voor WO I).
   • Liberation Garden neemt een pioniersrol op in de ontwikkeling van het thema WO II in Limburg en Vlaanderen. Niet enkel Leopoldsburg, maar ook de provincie Limburg, en bij uitbreiding Vlaanderen, speelden een belangrijke rol in de eindfase van de oorlog in het westen, met bv. de Slag om de Kempische Kanalen en de Slag om de Schelde. Deze verhalen zijn momenteel nauwelijks ontsloten, waardoor (internationale) WO II-toeristen, die bekende plaatsen zoals Normandië, Bastogne en Arnhem bezoeken, Vlaanderen grotendeels links laten liggen. Met de ontwikkeling van Liberation Garden tot een succesvolle toeristische erfgoedattractie creëren we een sterke hefboom om de komende jaren het thema WO II in Limburg en Vlaanderen breed te ontwikkelen.
   • Op die manier kan de regio zich, in aanloop naar de grote 100-jarige herdenkingen in 2040-’45, profileren als een aantrekkelijke WO II-bestemming en wordt een nieuwe, duurzame toeristische markt aangeboord.
   • Internationaal gezien wordt Liberation Garden het eerste Vlaamse ankerpunt op de succesvolle Liberation Route Europe, de toeristische route die de bevrijding van Europa volgt en internationaal in de kijker plaatst.
   • Liberation Garden is een economisch hefboomproject voor de gemeente Leopoldsburg. Leopoldsburg heeft een uniek erfgoed en een bijzonder verhaal. Daar zetten we de komende jaren op in. Liberation Garden moet uitgroeien tot een sterke hefboom om private investeringen aan te trekken in de lokale vrijetijdseconomie.

  PARTNERS